Cursul ”Educație și dezvoltare durabilă – Învățare și transformare” este inițiat de Casa Corpului Didactic Tulcea în parteneriat cu APED, în contextul derulării proiectului BALANȚA DEZVOLTĂRII DURABILE, dezvoltat de APED/Asociația pentru Promovarea Educației Deschise, cu sprijinul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României.
Implementarea Strategiei naționale pentru dezvoltarea durabilă a României 2030 (SNDDR 2030) și a Planului de Acțiune pentru implementarea SNDDR 2030 sunt coordonate de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă (DDD), organizație
guvernamentală care, pentru atingerea obiectivelor acestora, derulează activități de promovare și conștientizare a celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) ale Agendei 2030.
DDD a dezvoltat, în acest scop, diferite instrumente de promovare a conceptului, dintre care foarte multe se adresează tinerilor (elevi, studenți, școli și unități de învățământ superior, organizații și experți care activează în domeniul educației, profesori și părinți). Aceste instrumente alcătuiesc astăzi o constelație de acțiuni, experimente, idei și produse ce pot fi replicate cu ușurință pentru îmbunătățirea gradului de conștientizare privind dezvoltarea durabilă, pentru atragerea diferitelor părțile interesate locale în acțiuni proprii de explicare și promovare a ODD.
Proiectul BALANȚA DEZVOLTĂRII DURABILE - Instrumente educaționale pentru familiarizarea tinerilor cu conceptul de dezvoltare durabilă și creșterea interesului acestora de a se informa cu privire la sustenabilitate este propunere realizată de APED – Asociația pentru Promovarea Educației Deschise, în cadrul inițiativelor sale educaționale de contextualizare a principiilor de dezvoltare durabilă, de instrumentalizare a ”educației cu sens” și de promovare în rândul tinerilor și adulților a ideii de sustenabilitate prin activități educaționale, având ca perioadă de derulare intervalul iulie – decembrie 2023.
Experiența dovedește că, pentru a îi ajuta pe oameni să se familiarizeze cu noțiunea de dezvoltare durabilă, este important nu doar să li se explice conceptele asociate acesteia, ci și să li se ofere îndemnul de a se informa în mod suplimentar. În acest scop, primul pas este creșterea notorietății subiectului, pentru ca, ulterior, să se poată stimula
interesul pentru acesta și publicul să fie îndrumat către cele mai relevante surse de informare.
Dezvoltarea durabilă începe să își arate efectele doar atunci când se atinge o masă critică la nivelul societății. În acest scop, este nevoie ca o cât mai mare parte a populației să înțeleagă imperativele sale, pentru a își propune să caute soluții, eventual chiar să își gestioneze schimbări de comportament și, ulterior, de atitudine în sensul aplicării principiilor sustenabilității în viața de zi cu zi.
Pentru astfel de schimbări profunde, un rol major poate fi îndeplinit de procesul educațional, formal și nonformal deopotrivă, cu condiția de a fi nu doar informativ, ci și formativ și atractiv.
Casa Corpului Didactic Tulcea a răspuns solicitării Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă și este una dintre instituțiile care a ales să integreze balanța dezvoltării durabile, ca instrument vizual amplasat în cadrul instituției, balanța având o estetică specială, care îndeamnă la interactivitate și, prin aceste caracteristici, sporind șansele de a atrage interesul public pentru problematica dezvoltării durabile.
- Formator: Carmen Gabriela Bumbac
- Formator: Laura-Daniela Gunesch
- Formator: Alina-Eugenia Jantea
- Formator: Gabriela Nichifor
- Formator: Laura Aurelia Șerban